Sunday, January 6, 2013

Tiramisu homemade u'all

Hari ini mak jemmah (ade kolkolah sket) nak buat Tiramisu. Sebut lagi sekali ape? ta-ra-mim-sin giteww.
Maklumlah datang mood rajin macam2 nak masak la kan, so tiramisu ni selain utk perut dibuat untuk jual jugak, sape2 yang berhajat nak tambah 'sesuatu' bleh aje. Request ler.. :)


Bagi sape2 yang rajin tu, siaplah kertas dan pen, mak jemmah nak bagi resipi ni u'all..

Siap Love2 lg u'all, saje bagi terliur



Bahan-bahan:
1 kotak ticked cream *whipping cream pon bolehhh
250 gm cream cheese Philadelphia
1 cawan gula castor (gula halus) kena masak dahulu sehingga menjadi air gula.
1 paket ladyfinger tiramisu
serbuk koko untuk hiasan
1 bancuhan air nescafe suam tanpa gula
2 biji telur (putih shj)

A:
1. putar ticked cream sampai pekat kemudian asingkan.
2. putar cream cheese Philadelphia dan ketepikan.
3. pukul telur putih sampai gebu(meringue) dan masukkan air gula yang telah dicairkan.
4. masukkan ticked cream bersama cream cheese yang telah diputar tadi.
5. Masukkan pula putih telur(meringue) tadi ke dalam cream cheese. Kaup perlahan2.

B:
1. celup belakang dan depan lady finger ke dalam bancuhan air nescafe suam *jgn rendam terlalu lama.
2. susun lady finger ke dalam bekas dan masukkan 1/3 campuran cream cheese ke atas lady finger kemudian ulang skali lagi sehingga habis layer by layer.
3. hiaskan dengan serbuk koko
4. tutup dengan cling film dan masukkan ke dalam fridge selama 2-3jam dan sedia di makan :)

Ape lagi, p lah Cold Storage beli barang tu.hehe <<macam C.S jela ade barg nk buatkan, macam tmpat lain xde.heee U'all bleh jugak beli kat H.O.I, Tesco & Giant. Dijamin HALAL.


Time ni pulak ade auntie area rumah aku order tiramisu 100 as a doorgift untuk anak dia kahwin.

Hambek kau, KLCC hah

Packaging Department

Macam aku yg nak kahwen.behria

yay! done!

Berhempas pulas gak la nak siapkan bende ni.yang lambatnye mase tampal2 reben. Gempak bukan main. Dari lepas maghrib sampai pukul 3pagi baru dapat tido. Masuk bilik dah macam masuk freeze, sejuk ya amat. Yela tiramisu ni kene keep in fridge kalau tak cepat basi, kau yang rugi. Sejuk pun sejuklah, janji aku dapat tido.haha Pengsan sampai pukul9 pagi gaklah, pastu nak kena bagi kat customer lagi. Alhamdulilah semuanya lancar. Next week mungkin pelancaran Black forest pulak kott. Ok la u'all. Bubye!

No comments:

Post a Comment