Sunday, February 17, 2013

Resepi: Sushi Homemade



Bahan-Bahan:
1 tin Beras jepun sakura/sumo
1 timun jepun
seaweed
Crab filament
Sosej
Telur - dibuat dadar



Beras Jepun:
1. Basuh beras jepun hanya sekali kemudian sukat air dengan 2 tin.
2. Rendam selama 30min.
3. Tanak nasi sampai masak dalam 20min.
4. Setelah masak, campurkan cuka 2 sudu, garam 1/2sudu dan gula 1 sudu.
5. Biarkan sejuk dan sedia untuk dibuat sushi.

* Crab filament dan sosej direbus dahulu kemudian dipotong memanjang.
* Potong timun jepun memanjang.
* Telur dadar digulung dan dipotong kecik.

Soy Sauce:
Kicap cair soya
Kicap manis

Wasabi




Sushi Norimaki (sushi gulung nasi diluar):
Sediakan tikar sushi. Letakkan nasi dulu 1 inch tebal, bentukkan 4segi sama. Guna air untuk tepek2 nasi bagi nipis, letak seaweed di atas nasi sampai tutup permukaan nasi. Kemudian Letak timun jepun, sosej, crab filament dan teleur dadar 2 lapis saja. Gulung dengan berhati2, rapat dan padat supaya isi dalam tidak terkeluar.

Sushi Makizushi (seaweed yang digulung diluar):
Dibuat atas tikar sushi. Letak seaweed dahulu bentukkan 4 segi sama. Jika seaweed anda kecil, ambil air sikit sapu atas seaweed dan gabungkan. Letak nasi 1 inch tebal dan penuhkan atas seaweed tadi. Susun sushi anda dengan timun dan crab filament. Gulung padat2 tetapi setelah gulung nampak nasi lagi, tutupkan dengan seaweed, sedikit air, sapu dan lekatkan pada bahagian yang nampak nasi.

Sushi Tamago (egg):
Kepal2 nasi guna tapak tangan sampai bentuk 4segi. Letak crab filament diatas dan balut dengan telur dadar ataupun seaweed.




No comments:

Post a Comment