Sunday, February 17, 2013

Resepi: Makaroni salad

Setiap Hidangan:
 Kalori: 286; Lemak: 16.5 gram; Lemak tepu: 3 gram; Protein: 5 gram, karbohidrat Jumlah: 28 gram; Gula: 3 gram; Serat: 1 gram; Kolesterol: 10 miligram; Natrium: 292 miligram

Bahan-bahan:

2 cawan makaroni siku kering, dimasak, dibilas dan toskan
1/4 cawan bawang merah cincang, direndam dalam air sejuk selama 5 minit, toskan
1 sudu besar dicincang rata-daun parsli
1/2 cawan dadu tomato
1/2 cawan mayonis disediakan
1 1/2 sudu teh gula
1 1/2 sudu cuka
3 sudu besar krim masam
1/2 sudu garam, ditambah lebih kepada rasa
Dikisar segar lada hitam

Cara-cara:
1. Dalam mangkuk besar masukkan makaroni, bawang, parsli dan tomato.
2. Mangkuk kecil, pukul bersama mayonis, gula, cuka, krim masam dan garam.
3. Tuangkan sos ke atas salad dan kacau hingga sebati.
4. Perasakan dengan garam dan lada hitam secukup rasa.
5. Boleh disimpan di dalam peti sejuk, sehingga 3 hari.

No comments:

Post a Comment