Assalamualaikum
Cheesecake pop today! Meh try buat, senang je. Cheesecake tu beli je yang da siap or sape2 yang rajin tu boleh buat sendiri cheesecake. Nak buat cakepop gune 1/4 dari kek sebab kita akan blend sampai hancur. Resepi?klik classic cheesecake tapi kalau malas boleh je beli kek yang dah siap. Ni 1st time aku buat cakepop sebab rupanye sangat comel, budak2 pun suke dan sesuai untuk birthday party or letak dekat candy buffet, mesti licin.heh Tip: adunan jangan tambah ape2 untuk cairkannye, nanti susah dibentuk macam aku punye.haha Suke suki tambah susu sikit kan dah lembik. Kalau boleh kepal2 dulu pakai tangan untuk dapat shape bulat yang baik :)
Bahan-bahan:
1/3 cheesecake yang sudah siap
24 lolipop stick/bamboo stick
3 auns coklat gelap, cairkan
3 auns coklat putih, cairkan
hiasan: gula berwarna, habuk mutiara, sprinkles
Cara-cara:
- Perlahan-lahan kacau kek keju yang dah siap dengan pengadun.
- Kemudian kacau dengan spatula untuk mengikis tepi pengadun.
- Bila kerak telah bercampur dengan cheesecake, gunakan sudu ais krim kecil untuk mencedok bola 1-inci cheesecake untuk membentuk bulat lebih tepat pada atas kertas dulang pembakar.
- Masukkan lolipop stick ke dalam kek keju pada tempat kertas yang dibarisi dulang pembakar.
- Jika campuran kek keju kelihatan terlalu lembut, anda boleh bekukan selama 30 minit sebelum membentuk dan memasukkan lolipop stick.
- Bekukan cheesecake pop selama sejam.
- Sementara sejuk, cairkan coklat untuk disalut pada cheesecake pop.
- Keluarkan cheesecake pop kemudian celup dalam coklat.
- Untuk mencantikkan lagi, setelah cheesecake pop dicelup, dihiasi dengan gula berwarna, habuk mutiara dan sprinkles.
- cucukkan di dalam pasu dan sedia dihidang!
No comments:
Post a Comment