Harini nak share resepi dengan kengkorang, Lasagna Ohsemmm walaupun banyak derhaka dengan original resepi.mihmih Tutup mate pun boleh buat lasagna *perghh kalau cakap taknak kalah* Agak senang la nak buat tapi yang menyedapkan sos lasagna tu sebenarnye. Jum siap pen dan kertas kite start memasak :))
Bahan-bahan:
500 gm daging cincang
1 kotak kepingan lasagna instant
150 g tomato puri
5 s/b sos cili
Cheddar/Mozzarella cheese (anggaran 100gm)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 biji lobak merah
1 biji tomato
3-4 biji cendawan butang
Garam dan gula secukup rasa
Mentega
Minyak zaitun untuk menumis
Cara-cara:
- Bawang besar dan bawang putih dicincang halus.
- Lobak merah dan cendawan butang dihiris halus.
- Tomato dipotong nipis atau dipotong dadu.
- Panaskan minyak zaitun untuk menumis. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan daging cincang dan kacau rata sehingga masak.
- Masukkan tomato puri dan sos tomato. Kacau rata.
- Masukkan lobak merah dan tomato. Jika perlu, masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Tunggu sehingga mendidih kemudian padamkan api.
- Rendam kepingan lasagna dalam air panas.
- Sediakan dulang casserole dan sapu mentega pada permukaan dulang.
- Susun kepingan lasagna sehingga menutupi permukaan dulang.
- Letak 1 lapisan nipis daging kisar di atas kepingan lasagna dan tutup seluruh permukaan.
- Kemudian, letak 1 lapisan cendawan butang.
- Letak kepingan lasagna yang lain.
- Ulang langkah 10 dan 12 sehingga membentuk beberapa lapisan. Boleh juga kalau nak letak cheddar/mozzarella cheese di atas lapisan cendawan.
- Pastikan lapisan paling atas ialah daging cincang tersebut. Kemudian letak satu lapisan cheddar/mozzarella cheese.
- Akhir sekali, bakar dalam oven dengan suhu 180 darjah celsius selama 30-40 minit. Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment