Bahan-bahan:
150ml putih telur (lebih kurang 4 biji telur)
1 cawan/(220g) gula kaster
2 sudu besar tepung jagung diayak
2 sudu kecil cuka putih
1 cawan/(250ml) krim putar
Mangga 250gm
Strawberi 250gm dikupas separuh
2 biji buah kiwi
Cara-cara:
- Panaskan oven pada 150 ° C (300 ° F).
- Letakkan putih telur dalam mangkuk pengadun elektrik dan pukul sehingga puncak (meringue).
- Secara beransur-ansur menambah gula, memukul dengan baik, sehingga campuran adalah sengit dan berkilat.
- Tambah tepung jagung dan cuka dan pukul sehingga digabungkan.
- Bentuk campuran ke pusingan 18cm di atas dulang pembakar yang dipenuhi dengan non-stick kertas baking.
- Kurangkan ketuhar kepada 120 ° C (250 ° F) dan bakar atas bawah selama 1 jam 20 minit.
- Tutup api dan rehatkan pavlova selama setengah jam di dalam oven.
- Buka pintu ketuhar untuk menyejukkan sepenuhnya selama sejam di dalam oven.
- Pukul krim sehingga lembut. Sapu krim diatas meringue yang sudah masak tadi.
- Hias Pavlova anda diatas dengan mangga, strawberi dan buah kiwi dan hidangkan segera.
* Anda akan tahu apabila meringue ketika ianye berkilat dan berdiri apabila pemukul diangkat. Bila dituang ke bawah meringue tidak meleleh jatuh.
* Simpan Pavlova anda ke dalam bekas kedap udara pada suhu bilik sehingga 5 hari.
Tips: Pastikan semasa memukul putih telur tiada sedikit pun telur kuning. Jauhi pengadun elektrik dari sebarang minyak dan air jika tidak meringue anda tidak menjadi.
Meringue
Tadaaaaa!
No comments:
Post a Comment