Thursday, January 24, 2013

Resepi Pavlova Gojesss





Bahan-bahan:
150ml putih telur (lebih kurang 4 biji telur)
1 cawan/(220g) gula kaster
2 sudu besar tepung jagung diayak
2 sudu kecil cuka putih
1 cawan/(250ml) krim putar
Mangga 250gm
Strawberi 250gm dikupas separuh
2 biji buah kiwi

Cara-cara:
  1. Panaskan oven pada 150 ° C (300 ° F). 
  2. Letakkan putih telur dalam mangkuk pengadun elektrik dan pukul sehingga puncak (meringue).
  3. Secara beransur-ansur menambah gula, memukul dengan baik, sehingga campuran adalah sengit dan berkilat.
  4. Tambah tepung jagung dan cuka dan pukul sehingga digabungkan. 
  5. Bentuk campuran ke pusingan 18cm di atas dulang pembakar yang dipenuhi dengan non-stick kertas baking. 
  6. Kurangkan ketuhar kepada 120 ° C (250 ° F) dan bakar atas bawah selama 1 jam 20 minit. 
  7. Tutup api dan rehatkan pavlova selama setengah jam di dalam oven.
  8. Buka pintu ketuhar untuk menyejukkan sepenuhnya selama sejam di dalam oven.
  9.  Pukul krim sehingga lembut. Sapu krim diatas meringue yang sudah masak tadi.
  10.  Hias Pavlova anda diatas dengan mangga, strawberi dan buah kiwi dan hidangkan segera.

* Anda akan tahu apabila meringue ketika ianye berkilat dan berdiri apabila pemukul diangkat. Bila dituang ke bawah meringue tidak meleleh jatuh.
* Simpan Pavlova anda ke dalam bekas kedap udara pada suhu bilik sehingga 5 hari.

Tips: Pastikan semasa memukul putih telur tiada sedikit pun telur kuning. Jauhi pengadun elektrik dari sebarang minyak dan air jika tidak meringue anda tidak menjadi.



Meringue



Tadaaaaa!


No comments:

Post a Comment